Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De smaak van België - Ruth van Waerebeek






De smaak van België - Ruth van Waerebeek





Inspirerend Bourgondisch kookboek .



Omdat De smaak van België ook historische anekdotes, tips en weetjes bevat is het niet alleen een culinaire, maar ook toeristische reis door het land van onze zuiderburen. Maar in deze recensie beperken we ons tot de culinaire aspecten in dit inspirerende, Bourgondisch kookboek van Ruth van Waerebeek.


België is voor velen onlosmakelijk verbonden met patat, citroenmayonaise, mosselen, stoofvlees (met bier) en chocolade. Dat is te kort door de bocht en daarom: neem dit boek ter hand en ga de uitdaging aan om meer te weten te komen over culinair België. Alleen al van de omslag wordt je enthousiast.

Het boek bestaat uit tien hoofdstukken met recepten: voorgerechten/salades & kleine gerechten, soep, vis & schaaldieren, gevogelte & wild, vlees, koken met bier, bijgerechten met groente & fruit, aardappels, wafels/pannenkoeken & brood, desserts. Er staan maar weinig foto's in, maar die mis je eigenlijk niet. Typische Vlaamse woorden in de tekst, zoals kalfnierkes en duifkes brengen je tijdens het koken al snel in een vrolijke stemming.

Drie gerechten zijn uit het boek gelicht en door ons bereid:



De gevulde haring (met kop er nog aan) met uitjes is een aanrader voor elke liefhebber van vis. De bereiding van de Brugse kletskoppen vond twee maal plaats, omdat het deeg steeds uit elkaar viel. Het gerecht smaakte echter prima. En de cholesterolarme reebokkoteletten waren absolute toppers.

Het boek bevat 250 vaak bourgondische gerechten, waarvan de receptuur uitgebreid en helder wordt beschreven. Elk recept begint met een leuke inleiding, waarbij het hoofdstuk Koken met bier een aparte vermelding waard is. Achterin het boek zit een zeer uitgebreid register en - handig in de keuken - het boek heeft een harde kaft. Minpuntje is dat de vegetarische kok nauwelijks aan zijn/haar trekken komt. Bij de recepten wordt wél het aantal eters vermeld, maar een aanduiding voor voedingswaarden ontbreekt.

Bij het doorbladen van De smaak van België krijg je zin in een weekendje Antwerpen, Brugge of Gent, uitgebreid en Bourgondisch. Want, zoals Ruth van Aaerebeek het zelf schrijft: ‘We eten drie keer per dag, dus kunnen we er beter elke keer een feestmaal van maken!’ En daar kun je het alleen maar mee eens zijn.



Ruth van Waerebeek is een avonturier, chef-kok en auteur van kookboeken. Ze leerde koken van haar overgrootmoeder en was chef-kok in twee vooraanstaande restaurants in Gent. Ze gaf les op een culinaire school in New York. Nu leidt ze de Mapuyampay Hostal Gastronómico and Cooking School in het wijnland Chili.

De smaak van België (gebonden, 336 blz.) is verschenen bij Karakter Uitgevers B.V. Niet als E-book te koop. Klik voor een leesfragment op: http://www.karakteruitgevers.nl/include/leesfragmenten/1ql3kru0.pdf








Dit is de eerste bijdrage van Anita de Vreede voor het recensiecollectief. Naast haar werk op een basisschool is Anita ook culinair actief. Ze probeert volwassenen te enthousiasmeren voor gezond en lekker eten. Anita kweekt in eigen moestuin veel biologische producten. En vanaf nu kunnen we kennis nemen van haar kookboekbesprekingen. Kijk ook op: http://bij-aniet.nl/. .










Waardering:



Boekbespreking door Anita de Vreede

email mij

Gepubliceerd: 26-05-2017